torsdag den 6. november 2014

Kage, kandidat og køkkenarbejde

Fra årsfesten på RUC
Nu er jeg godt i gang med 1. semester på Roskilde universitet. Faktisk er vi allerede halvvejs, og jeg har bestået de 2 første eksamener.
Det er fantastisk og frygteligt på samme tid. Jeg nyder at tage ud på RUC og få undervisning af gode forelæsere, eller tage på fieldtrip som vi også har haft flere af. Vores undervisning og læringsforløb bliver prioriteret og det er dejligt at mærke.
Det er dejligt selv at kunne prioritere, og jeg nyder at kunne læne mig op af mine gruppemedlemmer og lære fra dem.
Der har været årsfest og valgkampagne. Der sker så mange ting derude hele tiden, at det er meget meget svært at følge med.
Det kan det også være hjemme i Nyboder. Jeg læser og læser, og laver alt muligt andet samtidigt. Hvor er det svært at få tid til det hele, og hvor har det været en kæmpe udfordring at skulle læse så mange engelske tekster.
Udgangspunktet var, at jeg ikke skulle have noget arbejde i dette første semester. Det ændrede sig dog hurtigt. Jeg fik arbejde i Forum og Bellacenteret, hvor  jeg arbejder i køkkenet. Det er meget lavpraktisk, og jeg nyder det. Jeg har lært en masse mennesker at kende, som er helt nede på jorden.
På den ene side virker det fuldstændig forkert, at jeg står i et køkken og laver sandwich og bliver herset rundt af en leder på min egen alder.
Jeg, der har en lang lederuddannelse bag mig, og masser af praktisk erfaring. Jeg er i gang med en kandidat og burde læse derhjemme. Jeg burde have et studierelevant arbejde, og sidde på et kontor og løse opgaver.
De stillinger er svære at komme i nærheden af.
Når det er sagt, så er det fantastisk befriende ikke at have noget ansvar og ikke skulle tage stilling til svære problemstillinger. Mine kollegaer derude er arbejdere, og arbejder hårdt på at få det hele til at køre.
Derudover underviser jeg stadig lidt i speedbåd, har fået nyt arbejde ved RibAlex, og ja, alt for meget arbejde. Nu prøver jeg på "bare" at læse til eksamen.

Samtidig laver jeg masser af kager, boller og al muligt andet mad. 
Jeg er jo vild med chokolade, og nu har jeg afprøvet endnu en opskrift fra bogen Vild med chokolade.
Det blev denne gang til en kage med rødbeder. Den såkaldte chokolade- og rødbedekage.
Billedet er ikke et jeg selv har taget, men den ligner på en prik. Kagen vakte stor begejstring i min studiegruppe, ja, den smagte forfærdeligt godt.


Til en kage med ca. 10 stykker
2 æg
2 dl råsukker (Jeg havde faktisk råsukker stående, smagen er noget kraftigere)
2 dl hvedemel
1 tsk bagepulver
1 tsk natron
1 tsk vaniljesukker
1 tsk stødt kanel
½ dl olie (jeg brugte rapsolie)
3 dl groft revne rødbeder (Mine kom i foodprocessoren)
100 g mørk chokolade (68-70%)
50 g hasselnødder (Jeg havde kun mandler, så det brugte jeg)

Glasur
150 g smøreost, fx philadelphia
50 g smør der ikke er flydende, men heller ikke fast.
1½ dl flormelis (Husk at si det inden det kommer i)
1 tsk vaniljesukker ( eller andet krydderi du godt kan lide)
1 spsk mælk

Ovnen skal stå på 175 grader
Brug en springform, ca. 24cm

Pisk æg og råsukker så let og luftigt som du har tålmodighed til. Bland alle de tørre ingredienser sammen, bortset fra chokolade og nødder.
Kom den tørre blanding ned til æggeblandingen sammen med olie og revne rødbeder.

Hak chokolade og nødder groft, (gem evt. noget til pynt senere) og kom det i dejen.
Hæld dejen i formen, og bag kagen midt i ovnen i 35-40 min.
Jeg afprøvede om dejen var færdig ved at stikke en tændstik i den :)

Når kagen er kold kan glasuren kommes på. Bland alle ingredienser, kom mælken i tilsidst under omrøring.
Drys evt pynt over til sidst.

onsdag den 17. september 2014

Studiestart og syltede grønne tomater

Så blev det min tur til at studere i den civile verden. Jeg er startet på RUC, hvor gruppearbejde og forelæsninger er blevet en del af min hverdag. Turen går til Roskilde tre gange i ugen, og derudover skal der læses rigtigt meget.
 In tranquillo mors - in fluctu vita.
I stilheden døden, i strømmen livet.




Hermed hentydes til følgende træk ved korallens liv og død: Koraller kan kun trives i meget rent og saltholdigt vand, som er i stadig bevægelse. Derfor dør korallerne på læsiden af rev, men på vindsiden, hvor bølgeslaget og strømmen er stærkest, vokser de og udvikler sig i store og smukke kolonier.
Et fantastisk logo, der giver god mening. Jeg nyder at tilegne mig viden, det føles som en god investering i min fremtid. 
Social Entrepreneurship and Management hedder mit studie.
Vi arbejder med at finde løsninger på sociale problemstillinger. Hvordan man kan finde ideer til et firma, der kan løse problemstillingerne. Vi skal lære om de store firmaer, der har en social profil og meget meget mere. Det hele foregår på engelsk, hvilket er noget af en udfordring. Men jeg ser frem til det hele, og bider tænderne sammen. Senere skal jeg også have studiejob og i praktik. Et sikkert blik på fremtiden, der står på et godt arbejde eller et sejt firma. Mulighederne er mange.




Min lille have, mit lille højbed, virker stadig. Lige nu er det tomatplanterne der har overtaget i stor stil. Dog uden at de mange tomater er blevet røde. Så derfor er jeg nu gået i gang med at sylte.
Ret så spændende projekt, som jeg ikke kender resultatet af endnu.
At sylte, det er da vist en tradition der er ved at gå i glemmebøgerne. Men det skulle efter sigende være super nemt, og en anderledes måde at gemme ting på.
Jeg fandt denne opskrift ude på det vilde net, på en blog der hedder Isabellas.


Syltede grønne tomater
 
1 kg rørsukker
1 økologisk citronskal i tynde strimler (eller revet)
Kornene af 1 vaniljestang
3 dl æblecidereddike
1,6 dl vand
1 kg små grønne tomater

Syltede grønne tomater - sådan gør du, når du skal sylte:Bland sukker sammen med citronskal og vaniljekorn. Varm eddike og vand op i en gryde. Tilsæt sukkerblandingen så det opløses. Kog det i ca. 5 minutter. Klargør tomaterne ved at stikke små huller i dem med en gaffel. Det ved jeg ikke helt hvorfor man skal. Det viser sig nok senere ;)

Læg dem herefter i gryden i sukkerlagen, og lad det småkoge i ca. 5 minutter. Tag gryden af varmen, og stil den køligt til forsyltning i 12-24 timer. Sørg for, at tomaterne er dækket af lagen. Læg evt. pres på.

Næste dag: Lagen koges igen i ca. 5 minutter. Fordel tomaterne i skoldede glas, der evt. er skyllet med atamon. Kog lagen ind i 10-15 minutter. Hæld lagen på tomaterne, så glassene er helt fyldt. Dæk til med tætsluttende låg, og opbevar dine syltede grønne tomater køligt.

Jeg håber mit resultat bliver godt. Du kan jo skrive, hvis du også prøver det :)




mandag den 18. august 2014

Overvejelser omkring arbejdsmoral og en forfærdelig god chokolade-cheesecake

Trailerpark Festival og derefter modeuge. Arbejdsdage på alt for mange timer, og vildt meget arbejde.. Jeg fik afprøvet mit koncept, og det virkede. Jeg fik solgt en masse pizzaer, og folk kunne lide dem.
 Lysten til at få en butik, sælge et eller andet produkt og komme ud over stepperne er der. Det at bestemme selv, og lave sin egen succes tiltaler mig. Men tanken om alt det arbejde, der skal lægges bag det, og den træthed der breder sig til kroppen, gør ikke.
Jeg har ikke lyst til at skulle sige nej til noget, og jeg har ikke lyst til at fravælge familie og venner for et egoistisk projekt, hvor udbyttet er penge.
Men efter at have set programmet "sådan er danskerne", bliver jeg i tvivl. For hvor er viljen og den innovative ildsjæl, der får alle ender til at mødes?
Udlændinge der fortæller om danskerne, som er tilfredse med middelmådighed. Der er tilfredse med, at være lønmodtagere, at leve uden risiko, og arbejde lige akkurat nok.
Er det godt nok?
Jeg får dårlig samvittighed, og prøver endnu engang at hive mig selv op af sofaen igen. Hvor er det svært, og hvor er det meget nemmere at sumpe ned i ligegyldigheden. Det er nemmere at vælge komforten og give op.
 
Bare rolig, jeg skal nok holde fast.
Nu starter jeg snart på RUC. Der skal alle kræfter sættes ind på at vinde. På at ville være god, og ikke bare god nok. Hvorfor er det sejt ikke at lave lektier i Danmark? Hvorfor bliver der set ned på dem der stræber?
Det er svært, og jeg kommer ofte til det selv. For det er sådan det er. Man skal ikke stikke snuden frem, og folk elsker at høre om nederlag, frem for personlige sejre.
Janteloven lever i bedste velgående. Skal jeg kæmpe i mod?

Nå men ud over at filosofere over min arbejdsmoral (som er virkelig dårlig lige nu) så laver jeg stadig fantastisk mad.
Denne gang har jeg afprøvet opskriften på en chokolade-cheesecake. Forfærdelig god!
Opskriften kommer fra bogen: Vild med Chokolade, ligeså billedet.

Cheesecake med chokolade
14 stk.

Det skal du bruge
200 g smør
2½ dl sukker
1 tsk vaniljesukker
3 dl hvedemel
1 dl kakao
Smør til formen
Fyld:
200 g mørk chokolade 70%
300 g friskost, f.eks. Philadelphia
3 æg
½ dl sukker
1 tsk vaniljesukker
2 dl piskefløde
2 spsk kold espressokaffe eller stærk kaffe
Pynt:½ spsk kakao

Sådan gør du
Kør smør, sukker, vaniljesukker, hvedemel og kakao sammen til en jævn dej. Kan gøres i foodprocessor eller med blender. Det er lækrest, hvis sukkeret bliver kørt ud.
Læg bagepapir i bunden af en springform, diam. 24 cm, til din cheesecake og smør kanterne. Hæld dejen i, glat overfladen og stil formen i køleskabet.
Sæt ovnen på 175 grader.

Hak chokoladen til din cheesecake og smelt den i mikroovnen. Dette gøres bedst i 30 sekunder af gangen, hvorefter der røres i den.
Bland friskost, æg, sukker og vaniljesukker sammen til fyldet til cheesecake. Tilsæt den smeltede chokolade, fløde og kaffe og rør det til en jævn masse.
Tag formen ud af køleskabet og hæld fyldet til din cheesecake ud over dejen.
Bag din cheesecake midt i ovnen i ca. 55 min.

Tag den færdigbagte cheesecake ud og lad den køle af. Sæt den afkølede cheesecake i køleskabet og lad den stå et par timer. Sigt kakao over din cheesecake med chokolade inden servering.

Den er virkelig god. Så god, at jeg var nødt til at sende den væk :) God bagning.

mandag den 28. juli 2014

Tilbage på bloggen..

Så er jeg tilbage.
Overskuddet er tilbage. Maj bød på en dejlig tur til Italien med højskolen. Der kom for alvor gang i projekt Den Røde Ovn, og jeg begyndte at arbejde med speedbådsundervisning.
Der kom fart over feltet, måske lidt for meget fart, og jeg kunne ikke overskue at skrive på bloggen. En ferie i Limfjorden og en dejlig uge i København gjorde det hele meget bedre.

Status er nu, at Den Røde Ovn er helt flyveklar. Jeg har været ude et par gange, og den seneste udfordring er Trailerpark Festival. Det bliver spændende.
Jeg har investeret rigtigt mange penge, og mærker nu, hvordan livet uden penge er. Det er et herligt liv, dog lidt mere besværligt. Jeg prøver ihærdigt at sælge ud af alle mine ting jeg har tilovers for at få penge.
Processen med at starte et firma har været spændende, men det har også hele tiden været vigtigt for mig, at det ikke skulle gøre mig stresset. Et projekt i mit tempo, hvilket også kan være ret højt.

Jeg har fået oplevet så meget, og nået utroligt meget. Med et afbræk fra højskolen, blev der også tid til at tage kajakcertifikat. 

Sommerferien blev for en gangs skyld brugt i Danmark, og det var herligt. Med mange udfordringer og herlige øjeblikke, blev vores sejltur i Limfjorden lige så god som forventet.

Noget af det sidste gode mad jeg fik på højskolen, var en lækker chokoladekage. En Gateau Marcel. En meget nem dessert, som smager helt fantastisk.
 Her er den opskrift jeg afprøvede, en opskrift jeg fandt på Gastromand. Den kan serveres sammen med en lækker vaniljeis, evt. hjemmelavet, og hindbær.
 
Gateau Marcel.
Antal personer: 8
 
Ingredienser
  • 200 g sukker
  • 200 g smør
  • 200 g mørk chokolade (gerne 75-80%)
  • 1 dl pasteuriserede æggeblommer
  • 2 dl pasteuriserede æggehvider
    I dagens Danmark kan man sagtens bruge almindelige æg.

Tilberedning
  1. Smør og chokolade smeltede jeg i mikroovnen. Lad den køre i 20-30 sekunder af gangen, og stop med processen når chokoladen kan smeltes i det varme smør. Når massen er smeltet sammen, dækkes den til og sættes til side, til den er afkølet.
  2. Æggeblommerne piskes hvide med halvdelen af sukkeret og vendes i chokolademassen.
  3. Æggehviderne piskes stive med det resterende sukker og vendes forsigtig i chokolademassen.
  4. Halvdelen af massen kommes i bradepande eller i ildfaste portionsglas og bages ved 175 grader ca. 30 minutter.
  5. Den ubagte halvdel smøres på den bagte, og kagen sættes på køl i minimum 1 time, før den serveres.
Vildt lækkert og meget nemt. 

mandag den 21. april 2014

Pizzafirma og nem temperering af chokolade

Så kom stenovnen over på traileren, og traileren er kommet hjem til Nyboder.
Det hele går derud af i disse dage, og jeg arbejder hårdt på at få en madvogn med lækre pizzaer. 
Brændet er bestilt, så nu skal ovnen også snart afprøves.
Hvor bliver det spændende.
Jeg har lavet visitkort, anmodet fødevarestyrelsen om tilladelse, og en masse andre ting.
Hvor er der dog mange tilladelser man skal have :)


Der er mange udfordringer, men det går den rette vej.






Derudover kom jeg i tanke om, at jeg ved opskriften til chokoladekagen, helt havde glemt chokoladetempereringen. Der skal jo chokoladepynt ovenpå.
Den temperering vi lærte af Terrible, var den nemmeste jeg hidtil har prøvet.
Det eneste du skal bruge er en skål, og en mikroovn. Skålen må ikke være for tyk, så optager den for meget varme. En glasskål eller en plasticskål.
Så tager du din chokolade i skålen og putter den i mikroovnen i 30 sek. Du tager det ud og kører rundt, derefter ind i igen. Når der kun er store klumper tilbage og ellers flydende masse, så kør i 5 sek. intervaller. Du kan afprøve noget af chokoladen, ved at tage det på en ske og lade den ligge et koldt sted. Der skal den gerne størkne efter ca. 1 minut. Nu skal den have en flot overflade og et lækkert knæk. Derudover skal den ikke have striber eller være blød. Prøv det. Det er nemt.


lørdag den 12. april 2014

Kagebagning på højskolen og den vildeste chokoladekage

Der blev mast og løbet, grinet og råbt. På højskolen har der været fuld gang i køkkenet. 
Vi havde besøg af Frederic Terrible.

Han skulle lære os om kagekunsten. Det var nogle lange time, og det krævede meget arbejde.
 Resultatet blev ca. 1000 kager til ca. 200 gæster. Megen glæde fik vi ikke selv af kagerne, så jeg besluttede mig for at bage chokoladekagen selv. Det er ikke specielt svært, men den er fuldstændig lækker.

I får opskriften lige her.
Det er Frederic Terribles opskrift. Bundene kan sagtens fryses.

 Marcochoko
 Til 2 kager af 16 cm Ø

Kagen består af chokoladebunde, og denne Praline Feuilletine bund. Det er en bund der giver en god knasende struktur til kagen.

Praliné feuilletine
150 g blød nougat
45 g mørk chokolade
100 g feuilletine (Jeg fik det fra højskolen, og ved faktisk ikke hvor man kan købe det)

Smelt chokoladen i vandbad og opvarm den til ca. 50°C.
Nougaten skæres i mindre stykker og tilsættes.
Rør indtil nougaten er helt smeltet. Bland den smeltede chokolade-nougatmasse
forsigtigt sammen med feuillentinen.
Placer 2 kageringe (16 cm Ø) på et stykke bagepapir og fordel blandingen jævnt i de 2 ringe.
Fjern kageringene og stil pralinéen på køl, indtil kagen skal samles.

Chokoladekagebund Biscuit Joconde chocolat
100 g mandelmel
100 g flormelis
150 g hele æg
100 g æggehvider
25 g sukker
30 g hvedemel
30 g kakaopulver

Ovnen forvarmes til 250°C
Bland mandelmel, flormelis og hele æg sammen.
Pisk massen indtil den får en luftig konsistens.
Hvedemel og kakao blandes og sigtes ned i en anden skål. Æggehviderne piskes stive.
Tilsæt 25 g sukker til æggehviderne så de ikke skiller eller “gryner”.
Drys melkakaoblandingen i æg-mandelmel-flormelismassen og rør det hele forsigtigt sammen.
Når massen er homogen, tilsættes forsigtigt æggehviderne i massen af flere omgange.
Placer 4 kageringe (16 cm Ø) på et stykke bagepapir og fordel dejen jævnt i de 4 ringe.
Fjern kageringene og bag bundene i den forvarmede ovn i ca. 10 minutter.
Bundene skal tages af bagepladen med det samme, når de kommer ud af ovnen.
Når kagebundene er afkølede, lægges kageringen på bundene, og den overskydende kage
skæres af. (Kanten)

Mørk chokolademousse
75 g mørk chokolade
50 g sødmælk
100 g piskefløde
Hæld mælken i en stor gryde og bring den i kog.
Tag gryden af varmen og smelt chokoladen deri.
Lad massen køle ned til ca. 35°C, mens fløden piskes stiv. Når den ønskede temperatur er nået,
tilsættes flødeskum.
Rør forsigtigt indtil blandingen er homogen.

Nougatmousse (Den skal først laves, efter at kagen har stået på køl!)
150 g blød nougat
100 g sødmælk
200 g piskefløde
3 g husblas
Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 5 minutter.
Nougaten skæres i mindre stykker og mælken bringes i kog.
Hæld mælken over nougaten og rør indtil den er opløst.
Tryk forsigtigt vandet ud af husblassen og tilsæt den i massen. (Nougatmassen må ikke være for kold, så kommer der trevler)
Lad massen køle ned til ca. 35°C, mens fløden piskes stiv.
Når den ønskede temperatur er nået, tilsættes flødeskum.
Rør forsigtigt indtil blandingen er homogen.

Samling af kagen
De 2 første kagebunde lægges i kageringe (16 cm Ø)
Fordel ca halvdelen af chokolademoussen på bunden og
læg pralinéen på.
Fordel resten af chokolademoussen på pralinéen.
Den anden kagebund lægges på.
Nu sættes kagen i køleskabet i ca. 1/2 time.
Nougatmoussen fordeles på kagen.
Kagen sættes i køleskabet igen.

Mit resultat kan i se på billedet. Den resterende nougatmasse kan bruges til pynt ovenpå kagen. Derudover er det lækkert med tempereret chokolade til pynt.

onsdag den 2. april 2014

Chapati og en rød ovn

Vores dejlige ovn
Så er det ganske vist.
Firmaet er oprettet.
Den Røde Ovn. Med CVR-nummer og det hele. Traileren er købt og snart sker der ting og sager.

Det er spændende. Der er mange ting man skal undersøge, finde ud af og lære. Vi mangler stadig en million ting, før vi er klar, men vi er da i gang.

Jeg har også været en tur i Holland, for at besøge min dejlige bror og hans kæreste Petra. Vi lavede en masse lækker mad, og nød tiden.

Lækker mad i Holland, lavet af Petra
 Her kan jeg anbefale indiske pandekager, som jeg lavede derovre. De hedder chapati, og er udbredt til store dele af verden. Selv nød jeg dem i stor stil, da jeg boede i Kenya.
På højskolen har vi lavet dem i pakistansk stil, og de er faktisk meget lækre og nemme at lave. Det er et lækkert tilbehør til krydret mad.
Min dejlige bror Rasmus og Petra
6 chapati
250 g hvedemel. (Man kan købe chapati mel/atta mel, det gør dem bedre)
1 dl vand
1 spsk olie

Bland det hele sammen og del dejen i 6 boller. Form dem til små pandekager og rul dem ud på melet bord til de er tynde og ca. 20 cm i diameter. Bages på en tør pande. I Holland stegte jeg dem i smør, det var super lækkert. Mens det bages på panden drejes og trykkes det let med et viskestykke. Det gør dem mere sprøde, og hurtigere færdigbagt. Vendes og gentag til brødet er bagt.

torsdag den 20. marts 2014

Tør jeg skralde?

På højskolen er vi i denne uge på røven. Vi skal spare, og får kun 400kr til 5 mand.
Det skal vi lave 4 hovedmåltider af, og 8 mindre. Derudover skal vi også holde fødselsdagshygge.
Det har været spændende og anderledes. Min gruppe måtte kun handle tilbud og billige varer.

Vores gulerod-appelsin-ingefær juice
Skraldegruppens resultat
 Vi har fået masser af god og spændende mad, men vi har ikke fået det bedste. Det har skraldegruppen.

I dag blev der diskuteret på kryds og tværs. Hvordan skralder man? Hvor kan man gøre det, og hvor kan man ikke?
Er det okay at servere maden for sine gæster? Og er det hygiejnisk?
Hvordan kan skraldere være med til at ændre verden?
Kan man med fokus på emnet få ændret fødevarelovgivningen?

Det er lovligt, så længe man ikke skal igennem en låst port eller over et hegn. Så er det frit tilgængeligt for alle mennesker. Så man hopper ned i containeren, og tager ting med op igen. Hvis den er dyb, medbringer man en stige. Maden pakker man om når man kommer hjem, tager ikke kød om sommeren/foråret. Så er chancen for at blive syg minimal.
Men der er mange forskellige holdninger til det at skralde.
Her en lille artikel om butikkernes holdning: Butikkerne er trætte af skraldere
Og her er en lille film fra "So fucking special", hvor du 16 minutter inde i filmen kan se hende som skralder. So fucking special

søndag den 16. marts 2014

Madbyttemarked og højbed i haven

 På højskolen skulle der afholdes event, og med inspiration fra Berlin, blev det til madbyttemarked. Det løb af stablen i fredags, og hvilken succes. Der var ca. 30 boder, og alle fik byttet varer på kryds og tværs. Jeg havde lavet chokoladecreme/nutella, derudover kom mine forældre på besøg, medbringende en masse lækker syltetøj. Så jeg havde rigeligt at bytte med. Vi fik alverdens ting med hjem. Citronskalssyltetøj, små muffins, urtesalt, ramsløg, honning, lakridssmåkager, æblesmør og mange andre spændende ting.
Her er opskriften på den lækre nutella, der er vildt hurtig og ukompliceret at lave.
100 g mørk chokolade
100 g lys chokolade
125 g honning
100 g hasselnødder
1½ dl kogende vand
Smelt chokolade og honning over vandbad. Jeg smeltede det mørke chokolade først, da det tager længst tid, og tilføjede sidenhen honning og lys chokolade. Rist hasselnødderne på en tør pande og gnid skallen af i et viskestykke. Blend nødderne. Kom kogende vand ned til nødderne og tag blandingen ned til chokoladen. Blend det hele sammen og kom det på glas.



onsdag den 12. marts 2014

Simple living på en sejlbåd



http://www.kalhoej-boatcharter.dk/galleri/charter5.jpgDrømmen om en sejlbåd og en tur verden rundt, kan være frygtelig langt væk når Kristian stadig mangler 2 år af uddannelsen og jeg ikke har noget job.
Men nu har vi taget forskud på glæderne. Vi har lejet en sejlbåd i sommerferien, hvor vi skal have vores familier på besøg.
Det blev til en lille sejlbåd der liggeri Struer.

Så sommerferien kommer til at bestå af to ugers sejlads i Limfjorden. Først med mine forældre, så med Kristians forældre.
Det er vigtigt for os at se familien, og det behøves ikke at være så meget andet. Undersøgelser har vist at en af de ting som folk fortryder allermest når de er ved at dø, er at de arbejdede for meget og ikke så familien og venner.
Mange har det fint med at omdrejningspunktet er arbejdet, det tror jeg ikke at det bliver for mig.

Nærheden med naturen er også vigtigt for mig, så nu skal jeg have et højbed. Min fødselsdagsgave fra mine forældre. Et højbed der skal give mig lidt forskelligt grønt. Noget jeg selv vælger, og ikke hvad SuperBrugsen vælger jeg skal have.
Der skal ikke meget plads til at dyrke lidt forskellige ting. Det kan gøres i gården eller i lejligheden. Alle steder hvor der er lidt plads.
Her kan siden The Urban Farmer anbefales. Her kan man finde alt hvad der skal bruges til at dyrke i jorden.
Hvis det skal være billigere er der mange muligheder for at få noget på siden DelJorden.
Du kan også dyrke have i fællesskab med andre. Det sker på Nørrebro, hvor man har en delehave i Nørrebroparken.
Det er så cool et projekt, og en dejlig mulighed midt i byen, hvor der ellers ikke er meget jord. Byhaven i Nørrebroparken



søndag den 9. marts 2014

Simple living og et nemt rugbrød

Så er endnu en uge gået, hvor jeg ikke har fået skrevet herinde.
Jeg har simpelthen været optaget af et helt nyt emne; simple living.

I den forbindelse har jeg set tema på dr2 om at stå af ræset. Jeg har været på besøg i et kolonihavehus, jeg har set københavnske fælleshaver og funderet over tilværelsen i stor stil.
Stå af ræset, dr2 tema


Jeg er stået af ræset, og har valgt et karrierestop, et valg der giver mere og mere mening hver dag.
Det fordrer ikke at tjene mange penge, men er det nødvendigt hvis livsstilen lægges derefter? Et lille hus med have og dyr, eller en lille husbåd, et kolonihavehus. Mulighederne er mange, og der behøves ikke være en kæmpe indtjening, hvis udgifterne holdes nede.
Den forgangne uge blev jeg også medlem af fødevarefællesskabet.
Nu skal jeg have billige økologiske grøntsager, og stå sammen i et fællesskab.
Københavns fødevarefællesskab
Tjek linket ud, hvis du har tre timer om måneden, og har lyst til lækre grøntsager.

Nu er jeg efterhånden også blevet så god til at lave rugbrød, at jeg tør dele en opskrift herinde.
Den er taget fra grupemeyer, og er blevet tilføjet et par kærlige rettelser.

Nemt rugbrød

2 brød

6 dl koldt vand
2 dl kærnemælk
1 ½ dl øl
10 g gær
10 g havsalt
250 g skårne rugkerner
200 g hørfrø
200 g solsikkekerner
550 g rugmel, måske lidt mere
Desuden
2 rugbrødsforme
Rapsolie til pensling

Dag 1: Hæld koldt vand, kærnemælk og øl i en skål og rør gæren helt ud. Tilsæt salt, rugkerner, de 2 slags frø og rugmel og rør dejen indtil den ser god ud. Du behøves ikke at ælte den, så bliver den tør.
Fordel dejen i 2 forme der forinden er smurt med rapsolie, dæk dem med film eller fugtigt klæde og sæt dem i køleskabet i minimum 12 timer før bagning. Jo længere dejen står, jo mere smag får brødet – dog kan den maksimalt stå i 6 dage, da den ellers bliver for sur.

Dag 2: Bag brødet ved 180 grader i 90 minutter uden varmluft.
vend de varme brød ud af formene og bank på bunden af dem for at høre, om de lyder hule og færdige. Lad brødene køle af på en bagerist, før du skærer i dem. Du kan med fordel lægge et vådt håndklæde hen over dem, mens de køler af. Så bliver brødet ikke så hårdt. 

Tip! De 400 g frø kan være hvilken som helst blanding af sesamfrø, hørfrø og solsikkekerner.

onsdag den 26. februar 2014

Kan vi tegne et nyt land?

Filmen ReDane

Filmen ReDane tager 12 minutter. 12 minutter der kan vise os vejen til et anderledes, bæredygtigt og mangfoldigt Danmark. Filmen ReDane, vil skabe et bedre liv for den brede befolkning via et ægteskab mellem gastronomi, landbrug og byliv.
Jeg var til paneldebat på dansk arkitekturcenter. I panelet sad Charles Bessard - en af folkene bag filmen, Søren Ejlersen kok og grundlægger af Aarstiderne samt godsejer og viceformand for Landbrug og Fødevarer Lars Hvidtfeldt.
Det blev til en følelsesladet debat, hvor der blev stillet mange interessante spørgsmål fra publikum.
Jeg synes dog at debatten, til tider var mere mudderkastning end fornuftig dialog.
Det skyldtes i høj grad, at Lars ikke ville forestille sig en anderledes fremtid. Så fik forbrugerne skylden, dernæst gav Charles landmændene skylden.
Jeg håber, at Landbrug og Fødevarer en dag kommer på bedre tanker. At de bruger deres potentiale til at ændre Danmark. Der er ingen skyld. Vi skal bare videre, til et bedre og mere mangfoldigt Danmark. Men Fødevarer og Landbrug er nødt til at kunne drømme med os andre.

Pakistansk madkultur og bollywood film



Onsdag havde vi pakistansk tema på højskolen. Vi startede alle ud i klassen. Her fik vi præsenteret dagens mystiske indslag, Bibi, født og opvokset i Danmark, men med pakistanske forældre. Hun skulle vise os hvordan pakistansk mad kan laves, men først skulle hun fortælle lidt om sit liv.
Bibi fortalte os på ærke københavnsk hvordan hun som teenager håndterede det at være dansker, muslim og samtidig have en pakistansk baggrund. Om det at uddanne sig og arbejde i en tøjbutik i Danmark.
Men det der fyldte mest i foredraget, var dog fortællingen om hendes bryllup. Et bryllup hun som 22årig havde bedt forældrene om at arrangere, for derefter at blive gift med en pakistansk mand hun ikke kendte. Tanken om et arrangeret ægteskab kan for mange danskere virke fremmed, og derfor var det så fantastisk at høre Bibis glade historie. De kan i år fejre, at de har været gift i 17 år.
Efterfølgende lavede vi mad sammen med Bibi. Hun viste os hvordan vi, blandt mange forskellige ting, skulle lave chapati, kebab og chicken tikka masala.
Maden var stærk og meget eksotisk, men blev spist med stor glæde. Det der var dagens egentlige udfordring var derimod, at vi skulle sidde på gulvet under middagen og spise med fingrene.
Dagen blev afsluttet med bollywood film og Chai-te. En meget spændende dag, med fortællinger fra en spændende kultur.

tirsdag den 18. februar 2014

Et par billeder fra hverdagen på højskolen

 Dagene går på højskolen, og hvor sker der bare mange spændende ting.
Porcherede æg er en fantastisk opfindelse. Flot hurtigt og nemt. Det kan helt klart anbefales.
 Så afprøvede jeg også at lave en souffle. Spændende spændende. Det er faktisk slet ikke så svært. Ihvertfald ikke i går :)
E
Der bliver også hele tiden afprøvet spændende salater og mange mange andre ting.
Det er fedt at bruge tiden på noget sjovt og dejlige mennesker.
Et højskoleophold på Suhrs kan helt klart anbefales.

lørdag den 15. februar 2014

Brunch, dejlig chutney,og et fantastisk vinterbad

En dejlig uge er gået, hvor der er blevet lavet en masse forskellig mad. Jeg har også været sammen med gode veninder, og fået Kristian hjem fra London i god behold.

Onsdag var jeg sammen med Rina. Vi tog på den gode cafe Nutid. Her er der open mike hver onsdag, hvilket jeg nu har nydt flere gange. God comedy i den gode sags tjeneste. Det kan helt klart anbefales. Cafe Nutid

I dag har Kristian og jeg været til dejlig brunch på højskolen, igen. Som altid meget lækkert. Derefter var jeg ude og vinterbade med Martina, som var meget glad for at afprøve Helgoland :)
Det Kolde Gys er en meget gammel vinterbadeklub placeret på badestedet Helgoland ved Amager strandpark. Det kolde gys har nu også fået en dejlig fællessauna vi benytter så ofte som muligt. Det er et dejligt sted, hvor man kan nyde naturen på tæt hold.

Det Kolde Gys

På højskolen har vi haft kåltema, mormormad og hygiejnecertifikat den sidste uges tid. Mormor havde været i udlandet, da vi skulle lave frikadeller, kartofler og chutney. Chutneyen skulle afprøves hjemme, og det var en succes.

Her kommer opskriften på ananas-chutney

1 ananas (ca. 500g ananas kød)
3 dl lys rørsukker (dette kan der godt skæres lidt ned på)
2 spsk friskrevet ingefær
3 fed fintnsnittet hvidløg
1 finthakket chili
1½ dl mild eddike, fx æbleeddike
2 tsk salt
Skræl ananasen og skær den i små stykker. Bland hvidløg, ingefær, chili og salt med lidt af eddiken.
Kog sukkeret sammen med resten af eddiken i ca. 5 minutter. Kom ananasen og og hvidløgsblandingen i og lad chutneyen simre uden låg indtil konsistensen er sirupsagtig ca. 30 min.
Den må ikke koge ind, da det så bliver til karamel istedet. I varm tilstand skal massen stadig være flydende. Den bliver mere fast i kold tilstand.


lørdag den 8. februar 2014

Hygge i Sønderjylland

 De to hunde har overtaget min plads. I det lille hjem i Sønderjylland er det nu hundene der får legetøj og opmærksomhed. De nyder det :)


 Sammen med min far fik jeg tænkt lidt videre på den vilde ide om en transportabel stenovn/lerovn.
Nu mangler der så stadig at blive indkøbt en trailer, bil og ovnen skal laves. Så ret meget det hele. Det bliver spændende om det kan blive til en realitet.

Så var jeg på besøg på VUC Haderslev. En helt ny skole, der er meget meget fantastisk. Et Apple-hjem af dimensioner med fantastiske omgivelser.






Senere fik jeg også hjulpet min mor med at lave et brød fra bogen Low Carb, High Fat.
Et lækkert brød, der er lidt billigere end det famøse stenalderbrød fra Thomas Rode.
Kernebrød - wannabe rugbrød
1 brød

100 g hørfrø
150 g græskarkerner
100 g sesamfrø
100 g solsikkekerner
100 g grafthakkede mandler
½ dl olie
2 tsk salt
5 æg
150 g lagret ost

Bland alle kerner, frø og hakkede nødder med olie og salt.
Pisk æggene og bland det derefter sammen med det andet og ost.
Kom det i en brødform med bagepapir og bag brødet i 60-70 min. ved 160 grader.
Det bliver bare lækkert. Nyd det med god samvittighed.

mandag den 3. februar 2014

Vinter i Nyboder og chokoladefondant

Det er da fantastisk at bo i Nyboder. I København K, men i den helt lydløse del af byen. Det er herligt at bo i et "museum", at bo i en turistattraktion. Huslejen er også til at overkomme, og vi har endda have. Men om vinteren kan man godt savne gulvvarme, et toilet i lejligheden og varme i køkkenet. Det må man leve med, og det gør jeg gerne. Specielt når sneen lige er faldet, og man går rundt i en lydløs hvid verden.


Nu har jeg også oplevet vinter i Berlin. I sidste uge var jeg med højskolen i Berlin. En meget kold oplevelse, men også meget spændende.
Den stod på kaffesmagning, madbyttemarked, dönersafari og meget mere. Ingen historiske bygninger eller andre 2. verdenskrigsfortællinger.
I weekenden var der så vinterbadning og madlavning sammen med Kristian.
Blandt andet chokoladefondant. En dessert jeg efterhånden har prøvet mange gange, stadig uden at de bliver helt perfekte.
Men her er en opskrift og fremgangsmåde jeg synes der fungerer godt.

Ingredienser

Til 5-6 kager afhængig af størrelsen

140gMørk chokolade (70 % kakao)
85gSmør
4Æg
135  gSukker
75gMel

Fremgangsmåde

1. Forvarm ovnen til 180 grader uden varmluft
2. Smør 5 store muffinsforme, papirforme eller kopper med smør eller olie. Olien kan ikke anbefales. Det er ikke nok. Brug papirforme eller smør.
3. Bræk chokoladen i mindre stykker og smelt den sammen med smørret i et vandbad.
4. I mellemtiden piskes æg og sukker grundigt og blandes efterfølgende med mel.
5. Vend langsomt smeltet smør og chokolade i dejen.
6. Fyld dejen i de smurte forme og bag kagerne i 8 - 12 minutter. Husk at det kun er den ydre del, som skal være bagt; kernen skal stadig være flydende! Dvs. at skallen på kagen ikke skal være særlig hård.
7. Sørg for at få kagerne på tallerken meget forsigtigt. Server den sammen med skyr, creme fraice eller vanilleis.